Cota Manager

Cota de Lapte pe intelesul tuturor

Cota in Romania

In prezent, în Romania, cota pentru livrari este de aproximativ 1 million de tone, mai exact 1.093.000.000 kg lapte. Aceasta cantitate poate fi ajustata de la un an la altul, daca: cota pentru vanzari directe este convertita in cota pentru livrari; cota pentru livrari este convertita in cota pentru vanzari directe; este impusa o reducere a cotei sau se acorda o cota suplimentara.

lapte

Cumparatorii trebuie informatii, pe parcursul anului de cota despre vanzarile de cota intre producatori, inchirieri ale cotei (transferuri temporare), conversii ale cotei (fie din vanzari directe in livrari si invers) si schimbarea la solicitatea producatorului a unui cumparator cu un altul etc.

Tot cumparatorii sunt responsabili de plata taxelor catre autoritatea competenta (Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte – DACL). Atunci cand un producator de lapte isi depaseste cota lui individuala, va trebui sa plateasca cumparatorului o taxa pentru depasirea cotei, iar cumparatorul, la randul lui, va plati DACL-ului aceasta taxa. Pentru fiecare zi de intarziere se va percepe o penalizare ce trebuie platita in contul special al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Nerealizarea a cel putin 70% din cota individuala atrage dupa sine diminuarea cotei individuale cu cantitatea nerealizata, care va fi trecuta la rezerva nationala.